Get Adobe Flash player

 

Shopping

Din grija pentru propria înfăţişare, muntenegrenii nu se deosebesc cu nimic de celelalte popoare mediteranene. Le place să-şi „împacheteze” bine şi să-şi arate înălţimea şi talia. De aceea, oraşele muntenegrene au un aspect şi un şarm aparte.  
Când vă aflaţi pentru întâia oară într-unul din ele, primul lucru care vă sare în ochi e numărul mare de oameni de pe străzile centrale ale oraşelor. Acest râu de oameni trece pe lângă magazinele mici, bine aranjate, pe lângă restaurante şi cafenele picturale. Dacă intraţi în vreunul din aceste buticuri, veţi observa că sunt foarte bine aprovizionate din import, cu marfă la moda zilei şi purtând mărci de renume mondial cum sunt „Versace”, „Ferre”, „Nike” şi „Addidas”. Aici veţi găsi mărfuri autohtone şi străine, haine de o calitate şi un design deosebite. 
În oraşele de pe Litoral, asemenea magazine sunt cel mai adesea situate în vechile centre urbane, cu program de lucru până târziu în noapte, astfel că se poate întâmpla ca ieşirea la cumpărături să vi se transforme într-o petrecere de noapte. Locurile de unde puteţi cumpăra fructe şi legume proaspete, carne ori produse finite, unde în afară de cumpărături vă puteţi amesteca în aglomeraţia dintre tejghele, strigătele vânzătorilor, unde puteţi schimba impresii şi poveşti – acestea sunt aşa numitele pieţe verzi orăşeneşti. Majoritatea vânzătorilor sunt proprietarii unor ferme ori gospodării de prin împrejurimi, care îşi aduc în fiecare zi la piaţă marfa proaspăt culeasă. Fructe încă pline de rouă, abia culese de pe crengi, afine de pe padinile munţilor, peşti abia scoşi din mare, brânză apetisantă ori caimac – şi multe alte produse din natura neatinsă se găsesc pe tejghelele acestor pieţe verzi muntenegrene. 
În cadrul pieţelor verzi se găsesc aproape zilnic sectoare unde se vinde marfă mai ieftină şi mai modestă din punct de vedere calitativ. Prin înfăţişarea lor, amintesc de pieţele de vechituri (de pureci) din oraşele europene mai mari. Cea mai cunoscută piaţă de acest fel se află în apropiere de Podgorica, în locul numit Tuza. Aici se vine pentru a se cumpăra marfă ieftină, în general adusă din Turcia şi Italia, pentru tehnică albă de mărci mai puţin cunoscute sau marfă pentru amenajarea casei. Ceea ce lasă o impresie deosebită este însăşi atmosfera acestui loc – cu un şarm aproape oriental – aglomeraţie, praf, inevitabilii mici şi berea. Comercianţii vă vor oferi aici marfă povestindu-vă deschis şi amabil şi propria lor povestea propriei lor vieţi, deseori legată de evenimentele din ultimele războaie. Aici vă veţi satisface fără probleme curiozitatea de turist, consumator sau scriitor.

 

 

Your rating: None Average: 10 (1 vote)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238