Get Adobe Flash player

 

Schi

 

Două mari centre pentru turism de iarnă, cu posibilităţi pentru schi alpin şi nordic, sunt doi munţi minunaţi, Durmitor şi Bjelašica, cu orăşelele de la poale, Žabljak şi Kolašin. Durmitor se află sub zăpadă 120 de zile pe an, are câteva pârtii de schi, cele mai atractive fiind Savin kuk, Štuoc şi Javorovača. Savin kuk dispune de două instalaţii de cablu, schi lift, beby schi lift şi schi service. Lungimea pârtiei este de 3 500 m. Štuoc are o pârtie mai scurtă, de 2 630 m, însă mai interesantă. Javorovača este pentru turiştii care preferă pârtiile mai scurte, fiind de numai 80 m. Există însă şi câteva piste speciale, între 3 şi 12 km.
Schiatul în costume de baie? În iulie?
Bineînţeles, sub Velika kalica există zăpadă de 2-3 m, ceea ce permite schiatul şi în iulie.
Concursuri tradiţionale de schi-fond sunt „Angel kup” şi „Kup Durmitor”, precum şi „ Kriterijum prvog snijega” (Criteriul primei zăpezi), concurs naţional de schi-fond. În cadrul a două cluburi de schi, respectiv „Žabljak” şi „Planinarsko-smučarsko društvo Durmitor” există deja de multă vreme şcoli de schi.
Terenuri ideale au padinile munţilor Bjelašica şi Sinjajevina. Căderile de zăpadă sunt abundente, iar prima zăpadă cade în noiembrie şi ţine până în mai, pe pârtiile însorite chiar mai mult. Grosimea stratului de nea este între 1 şi 3 m. Pârtiile de schi încep de la altitudinea de 1 980 m şi se termină la altitudinea de 1 420 m. Lungimea totală a pârtiilor este de 15 km, dar acestea sunt adaptabile şi pentru întrecerile recreative şi sportive. Pârtiile şi echipamentele centrelor de schi permit schiatul concomitent pentru 4 00 de schiori. Toate pârtiile se află în partea de nord a muntelui Bjelašica, iar cea de bază e lungă de 4,5 km. Există o instalaţie de cablu lungă de 1 840 m, cu o capacitate de 1 200 de schiori pe oră, precum şi trei schi lifturi lungi de câte 500 m, cu o capacitate de 200 de schiori pe oră. Este posibil şi schiatul nocturn, deoarece pârtia este prevăzută cu reflectoare. Pârtiile se găsesc la o depărtare de 8 km de Kolašin, iar în oraş activează două, „Bjelašica” şi „Trebaljevo”. Pe Bjelašica este tradiţional concursul „Zlatna lasica” (Hermelina de aur), iar în cadrul festivalului de schi se organizează întreceri şi în snowbord. În timpul sezonului, în toate centrele de schi sunt pregătite de acţiune primul ajutor şi echipele de salvare.
 
 
No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238