Get Adobe Flash player

 

Podgorica

Situat pe ţărmurile a nu mai puţin de şase râuri, oraşul Podgorica primeşte zilnic formele şi însemnele unui oraş european contemporan. Metropolă, sediu administrativ al Muntenegrului, prin noile edificii oraşul i se pare unui musafir că ar fi coborât pentru o clipă pe malurile râurilor Morača, Ribnica, Zeta, Sitnica, Mareža şi Cjevna pentru a se răcori... Dincolo de imaginea de oraş modern se pot uşor vedea urmele şi spiritul unei îndelungate tradiţii, pentru asta fiind îndeajuns o ieşire în prima stradă din centru, de pildă pe Hercegovačka. 
Încă acum două mii de ani, la vărsarea Ribnicăi în Morača, aici se afla oraşul ilir şi roman Birziminium, iar acolo unde Zeta se uneşte cu Morača, luxoasa Duklja, şi astăzi o atractivă localitate arheologică. Oaspeţilor Podgoricăi mai trebuie să li se spună că oraşul şi-a primit numele actual în 1326, după numele muntelui Gorica, care se află în partea de nord. Numele de Titograd l-a purtat între 1946 şi 1990. Cea mai convingătoare imagine a vechiului oraş Podgorica oaspetele o poate găsi în aşezarea Varoš, acolo unde-l va conduce, aidoma unui far, înaltul turn cu ceas, Sat-kula, de altfel încă un simbol al oraşului. 
Podgorica este şi un centru mediteraneean localizat pe deosebit de „norocosul” loc de 44 m deasupra mării, la o depărtare de o sută de kilometri de cunoscutele staţiuni de pe Litoral şi de foarte atractivele centre de turism hibernal de pe Bjelašica. Aşadar, în doar două ore de condus schiatul pe apă poate fi înlocuit cu schiatul pe zăpadă. În apropiere de oraş se află şi lacul Skadar care, alături de însorita Vale a Zetăi, face o adevărată „grădină a raiului”. De înţeles că un asemenea mediu dă şi un vin de prima calitate şi deosebit de tămăduitor, aşa cum sunt „Vranac” şi „Prokorden”, respectiv cunoscuta ţuică de struguri „lozovača” sau „apa vieţii”,  cum i se mai spune... 
Oaspetele se poate caza confortabil la hotelurile „Crna Gora”, „Podgorica”, „Ljubović” şi „Zlatica”, precum şi la hotelurile particulare mai mici din oraş şi din apropiere. Ca şi centru comercial deschis, Podgorica oferă o mare varietate de mărfuri de import, înainte de toate din Italia. Pauzele în shopping se pot umple cu specialităţi ale restaurantelor ori cu vizite la una dintre multele galerii de artă, la teatru, muzeu, arhive... În forfota cotidiană, printre cei 150 000 de locuitori ai Capitalei Muntegrului, oaspetele va simţi foarte repede ospitalitatea metropolei proeuropene. 
 

Site: http://www.podgorica.me/OPodgorici/tabid/41/language/sr-Latn-CS/Default.aspx

 


View Podgorica in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238