Get Adobe Flash player

 

Plav

La 906 m altitudine, Lacul Plavsko este cel mai mare şi mai accesibil lac montan din Muntenegru, el situându-se într-o „scoică” a lanţurilor muntoase Prokletije şi Visitor. Orăşelul turistic Plav şi lacul parcă s-au creat unul pe celălalt. Lacul se întinde în direcţia nord-sud, pe o lungime de 2,16 km, cu o lăţime medie de 920 m şi cu cea mai mare adâncime de nouă metri. Pe partea de sud primeşte râul Ljuca, iar în nord, râul Lim, astfel că cele două râuri fac lacul curgător şi limpede-albastru. De unde şi numele de Plavsko. (plav-albastru). Natura a fost şi aici generoasă şi a dăruit acest loc şi cu alte frumuseţi: izvoare, cascade şi alte lacuri, cum sunt Ridsko şi Visitorsko. Lacul Ridsko se află la o depărtare de 18 km faţă de Plavsko şi anume în Prokletije, sub vârful Bogičević, la 1790 m faţă de nivelul mării. Până nu demult, la el se ajungea numai pe jos, însă acum se poate ajunge şi cu autoturismul.  E înconjurat de conifere înalte şi este încă un preafrumos „ochi montan” pe bogata hartă a lacurilor muntenegrene. „Este un dar dumnezeiesc”, spune legenda potrivit căreia zeii au creat acest lac pentru a se scălda în el zeiţele şi pentru a se face frumoase, departe de ochii omului.  Din legendă se trage şi credinţa în puterea supranaturală a lacului Ridsko, astfel că şi astăzi se scaldă în el, goale, fetele şi tinerele femei pentru a deveni mai frumoase, sănătoase şi fertile. Cei care fac baie în Ridsko lasă în apă câte un bănuţ ori aruncă  în unde vreo bijuterie sau chiar haine! 
Pe celălalt munte, pe Visitor, ceva mai mic, se află lacul Visitorsko, la o altitudine şi mai mare, respectiv de 1 820 m. Vara e limpede şi albastru, iarna se acoperă cu gheaţă. În acest colţ se găsesc şi cascada temporară Skakavica şi, respectiv, izvoarele tămăduitoare ale lui Ali-paşa. Cele două hoteluri aflate lângă Lacul Plavsko pot găzdui în jur de 400 de persoane. 
Meterizi, Medun, Redžepagića, Sabovića sunt denumiri ale unor mahalale vechi din Plav, în care turiştii pot observa pe lângă magazinele noi şi unele vechi, ateliere meşteşugăreşti şi cafenele. Vor vedea şi turnuri vechi şi cerdacuri, însă cel mai original monument păstrat al acestei arhitecturi rare este Kula Redžepagića, cea mai veche construcţie din Plav, conservând încă cu elemente orientale.

 


View Plav in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238