Get Adobe Flash player

 

Peştera Vražni virovi

Peştera de lângă locul cunoscut sub denumirea de Vražni virovi, una dintre cele mai impozante peşteri din Uniunea Serbia-Muntenegru, atrage speologii prin tainele adâncurilor sale încă necercetate. Se află în apropiere de Bijelo Polje, în canionul râului Bistrica. În susul apei, prin clisura Đalovica, pe partea stângă a văii, în locul unde aceasta se uneşte cu defileul, se găseşte cel mai de jos dintre lacurile denumite Vražni virovi. În partea superioară a văii se află cea mai mare dintre cele trei intrări în peştera situată deasupra de Vražni virovi. Până acum au fost exploraţi 11 750 m de peşteră. 
Partea explorată este constituită dintr-un mare număr de galerii, treceri şi încăperi care, prin poziţia, direcţia şi caracteristicile morfologice de bază, se pot împărţi în patru părţi: Canalul cu Lacuri, Marele Labirint, Canalul Lung şi trecerile ce unesc galeriile inferioare cu cele superioare. 
Canalul cu Lacuri iese în evidenţă prin marele număr de lacuri, atât permanente (în jur de 15), cât şi temporare (20-30), dar şi prin stalactitele şi stalagmitele de mici dimensiuni. 
Marele Labirint este o împletire de aproximativ 15 galerii, de diferite dimensiuni. În el se află cea mai abundentă concentrare de sedimente chimice, dar iese în evidenţă şi prin bogăţia de culori şi forme în raport cu alte părţi ale peşterii. 
Canalul Lung domină celelalte părţi ale peşterii prin dimensiunile şi lungimea sa. Lăţimea medie a galeriei este de aproximativ 8 m, deşi aceasta atinge şi 20 m, iar înălţimea medie este de 20 m, iar în unele locuri şi de 50 m. În afară de încăperea numită Catedrala, în care se află o mare stalagmită, în această parte se găsesc şi două canale, adânci de 30 şi 25 m. Canalul Lung aparţine părţii superioare a peşterii, la  fel şi Marele Labirint, însă mult mai numeroase ape-lacuri, canale, ba chiar şi pârâiaşe. Aici există şi mult pietriş acoperit de calcar, ca şi mari depuneri de nisip mărunt. Depunerile de calcar sunt deseori de mari dimensiuni, iar din cauza dimensiunilor peşterii, nu ies atât de mult în evidenţă ca în Marele Labirint. 
Cel de-al patrulea întreg morfologic este alcătuit din trecerile care leagă nivelul superior (Marele Labirint şi Canalul Lung) de cel inferior (canalul cu lacurile).  Particularităţile acestor treceri sunt un amestec al celor două nivele amintite, unele părţi fiind similare părţii superioare, iar altele – părţii inferioare. 
Chiar dacă Marele Labirint şi Canalul Lung au forme diferite, ele se pot examina ca un întreg, în comparaţie cu Canalul cu Lacuri care este diferit atât din punct de vedere morfologic, cât şi genetic. 
Peştera nu este însă accesibilă pentru turişti, astfel că la încăperile sale au acces doar exploratorii.

 

 

Your rating: None Average: 10 (1 vote)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238