Get Adobe Flash player

 

Njeguši

La Njeguši, locul natal al marelui scriitor şi conducător al Muntenegrului, Petar II Petrović Njegoš, se poate ajunge pe un drum vechi şi pe numeroase serpentine săpate în partea dinspre Kotor a munţilor. Secole de-a rândul, acest drum a fost unica legătură a cetăţii de scaun Cetinje cu Litoralul. De pe această „cărare celestă” se oferă cea mai frumoasă panoramă înspre Golful Boka Kotorska, care se vede ca-n palmă. De aceea, un drum până la Njeguši este o excursie atractivă pentru oaspeţii veniţi în staţiunile din Boka Kotorska şi pe Litoralul Dubrovnik. Cel mai frumos popas este cel la casa natală a lui Njegoš, din satul Herakovići. O simplă clădire din piatră în tradiţionalul stil muntenegrean păstrează amintirea creatorului „Cununii munţilor”, pe care mulţi critici literari îl aşează alături de celebrii Puşkin şi Lermontov, Goethe sau Heine... 
Tradiţional de primitoarele gazde din Njeguši îşi vor da silinţa ca fiecare oaspete venit pe aceste locuri vizibil sărăcăcioase să rămână cu amintiri frumoase.  A cunoaşte aici istoria înseamnă obligatoriu şi o gură de mied tămăduitor, de prima clasă, din Njeguši, o băutură răcoritoare specifică.  Iubitorii de delicatese se pot bucura aici de vestita şuncă de calitate superioară de Njeguši, respectiv de brânza şi smântâna şi de mâncărurile pregătite în mod tradiţional pe vatră. 
Datorită climei plăcute, şi în cele mai fierbinţi zile sunt numeroşi cei care-şi petrec chiar şi întreg concediul în această „staţiune a văzduhului”, cel mai des pe Ivanovo korito. De aceea, nu este ciudat că şi renumitul sculptor Ivan Meštrović, ca onorariu pentru monumentul închinat lui Njegoš, a solicitat numai „un bulgăre de brânză şi şuncă”, deci doar ceea ce a mâncat şi Njegoš cel mai adesea, cât s-a aflat în viaţă.

 


View Njeguši in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238