Get Adobe Flash player

 

Nikšić

„Nikšić a fost cazanul în care în ultimele şase veacuri a fermentat fără întrerupere”, a notat demult Jovan Cvijić, un cunoscut om de ştiinţă, lucru de care omul se poate convinge la un pahar de bere rece de Nikšić – „Nikšićko pivo”, recunoscută şi pe plan mondial. Aceasta este o localitate în jurul căreia secole de-a rândul au apărut şi au dispărut aşezări omeneşti, fapt dovedit şi de rămăşiţele medievalului Onogost, precum şi de fortăreaţa cunoscută în popor sub numele de Bedem. Sub aceasta din urmă s-a născut şi oraşul, care e menţionat pentru întâia oară sub numele de Nikšić într-un document din Dubrovnik din 1355. 
Primele contururi ale Nikšićului contemporan, al doilea oraş muntenegrean după mărime, au fost trasate de către cneazul Nikola, care l-a angajat pe renumitul urbanist Josep Slade. Slade a terminat în 1883 planul oraşului după modelor celor din Europa apuseană, iar pe baza proiectului său, în 1900, a fost ridicat în stil renascentist palatul cneazului, astăzi muzeu şi galerie de artă. Biserica Sobornicească, operă a arhitectului rus Mihail Mihailovici Preobrazenski, domină de pe deal oraşul. Din acea vreme datează şi un frumos pod de piatră cu 16 arcade, de peste râul Zeta. Letopiseţele Nikšićului scot în evidenţă anul 1896, când a fost construită fabrica de bere „Onogost”. Aceasta a reprezentat începutul producţiei industriale nu doar aici, ci şi în cnezatul Muntenegru de atunci. La finele secolului al XIX-lea şi la începutul celui de-al XX-lea, Nikšić a fost şi centru cultural şi spiritual deosebit de important al acestei părţi a Muntenegrului.  
Astăzi, Nikšić este un oraş neobişnuit de dinamic, atrăgător pentru turiştii cărora gazdele foarte primitoare le oferă poveşti între mit şi legendă. Cei din Nikšić, oameni spirituali, sunt întotdeauna pregătiţi să glumească, inclusiv pe seama lor.

 

Site: http://www.niksic.me/

 


View Nikšić in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238