Get Adobe Flash player

 

Muntele Lovčen

Lovčen nu este doar un ţinut frumos,  Lovčen este un far muntenegrean istoric. Ceea ce pentru vechii greci însemna Olimpul, înseamnă şi Lovčen pentru muntenegreni. Motivele istorice şi culturale au fost hotărâtoare pentru ca Lovčenul să fie declarat parc naţional. 
Crestele Lovčenului se înalţă în sud-vestul Muntenegrului, ca un fundal pentru anticul oraş Kotor, dar şi ca scut de nădejde peste Golful Boka Kotorska. Parcul naţional Lovčen cuprinde partea centrală şi cea mai mare parte a masivului Lovčen, cu o suprafaţă de 6 400 ha. Numeroasele şi diversele forme de relief se găsesc cu precădere în partea de mijloc a muntelui, unde Lovčenul s-a şi înălţat cel mai mult prin vârfurile Stirovnik şi Jezer. Padinile muntelui sunt pietroase, cu numeroase cavităţi şi viroage adânci. Situându-se la graniţa dintre două cu totul diferite întreguri naturale, mare şi continent, Lovčenul suportă influenţele ambelor tipuri climatice. Un aspect arhitectonic specific îl reprezintă faimoasele serpentine. Vechiul drum de la Kotor şerpuieşte lângă  Lovčen până la Njeguši, un sat pitoresc, unde se găseşte casa natală a lui Petru II Petrović Njegoš şi, respectiv, cea a regelui Nikola I Petrović. Se spune că în dimineţile senine de pe Lovčen se vede chiar şi Italia.  
Pe vârful Lovčenului se găseşte mausoleul celui mai mare domnitor şi poet, Petar II Petrović Njegoš. Ultima dorinţă a lui Njegoš a fost să fie înmormântat în bisericuţa de pe vârful Jezer, pe Lovčen. Dorinţa sa testamentară nu i-a fost imediat îndeplinită din motive de reală primejdie de a-i fi profanat mormântul. Cneazul Danilo a îndeplinit această dorinţă şi, alături de cei mai vestiţi muntenegreni, a purtat pe mâini, până pe vârf, rămăşiţele pământeşti ale acestuia. 
Din cauza importanţei pe care a avut-o bisericuţa pentru muntenegreni în lupta pentru libertate, ea a fost mereu ţinta turcilor şi a austriecilor. În 1916, austriecii au făcut-o una cu pământul. Atunci au fost exhumate osemintele lui Njegoš şi predate mitropolitului din Cetinje. În locul vechii biserici, în 1925 s-a ridicat o nouă capelă, unde Petar II Petrović Njegoš a fost înmormântat pentru a doua oară. Atunci a apărut ideea construirii unui mausoleu monumental. După dorinţa regelui Aleksandar Karađorđević, sculptorul Ivan Meštrović a gândit proiectul mausoleului. La realizarea acestuia s-a ajuns abia în 1951, la o sută de ani de la moartea lui Njegoš. Figurile masive de granit şi blocurile au fost urcate la înălţimea de 1654 m şi mausoleul a fost deschis în anul 1974. 
Singur cuvântul Lovčen trezeşte în fiecare muntenegrean exaltarea patriotică, iar versurile cântecului popular spun: „Lovčenul ne este sfânt altar”. Relaţia muntenegreanului cu acest munte şi cu cel înmormântat pe vârful lui este efectiv una religioasă. 
 

 

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238