Get Adobe Flash player

 

Masivul muntos Prokletije

 

„Cel mai încâlcit, cel mai inacesibil şi cel mai sălbatic grup muntos din Peninsula Balcanică, dar al doilea din Europa, după Alpi,.” 
J. Petrović
„Pe om îl cuprinde fiorul şi teama privind la imaginea aspră şi sălbatică a acestui uriaş grup muntos.” 
Jovan Cvijić
 
Când ajungeţi pe Prokletije, în aceeaşi clipă în faţa dumneavoastră se deschid uşile unui tulburător tezaur ecologic. Dacă sunteţi sătui de goana milenară şi de maniile consumatoriste, dar aveţi un spirit îndeajuns de aventurist pentru o întâlnire de aproape cu urmările facerii lumii, Prokletije este ceea ce aţi visat. 
Prokletije muntenegrean este doar o mică parte a acestui lanţ muntos, din  care cea mai mare parte se  găseşte în Albania. Cununile munţilor se ridică în trepte în direcţia sud-vest – nord-est, de la margine de Zeta-Skadar, zonă aflată sub nivelul mării, şi se termină prin împletirea celor mai înalte masive ale Bogičevicăi, până la Čakor şi Rugov, în lungime de aproape 70 km, unde se afă cele mai înalte creste, Maja jezerce (2 694 m) pe teritoriul albanez, Đeravica (2 656 m) pe teritoriul sârb şi Bogičevica (2 358 m) pe teritoriul muntenegrean. Acest masiv ansamblu montan se continuă geomorfologic în direcţia nord printr-un şir de cununi montane înalte, prin Nedžinat (2341 m), Čakor ( 2 046 m), Mokra planina (1 932 m), Hajla (2 403 m) şi Mokra gora (2 154 m). 
Cea mai puternică şi mai intensă glaciaţiune din spaţiul Balcanilor  a lăsat aici  urme adânci  ale eroziunii sub forma circurilor în care au rămas zece lacuri şi albii adânc crestate. Jovan Cvijić a susţinut că „nici într-o regiune a Peninsulei Balcanice, gheţarii nu au lăsat urme atât de adânci de eroziuniune ca pe Prokletije. După Alpi, acesta a fost muntele cel mai plin de gheţari din Europa”. 
Urmele activităţii gheţarilor, cu o valoare naturală aparte, reprezintă o atracţie estetică de excepţie. Creste colţuroase, vârfuri inaccesibile, circuri adânci, stânci verticale, abrupte, numeroase izvoare de râuri – nimic din capriciile naturii nu a fost stricat de mâna omului. 
Punctul de plecare pentru excursiile montane pe Prokletije este Valea Grbaj, unde se găsesc două refugii montane. La poalele munţilor există două locuri pitoreşti: Plav şi Gusinje. În apropiere de Gusinje se găsesc izvoarele lui Ali Paşa, unde în mod tradiţional, în fiecare an, se adună cei din Plav. Cu prilejul respectiv vin să-şi aducă aminte de rădăcinile lor chiar şi cetăţeni americani  originari din Plav. 
Ţinta excursiilor o reprezintă numeroasele lacuri montane, cele mai cunoscute fiind Plavsko, Ridsko şi Visitorsko. Plavsko este cel mai mare, Ridsko este considerat a fi cel mai frumos dintre lacurile montane din Muntenegru şi nu numai, iar Visitorsko jezero este interesant îndeosebi prin insula plutitoare formată pe suprafaţa sa. Legenda, amestecată cu un dram de adevăr, spune că insula s-a născut dintr-o plută făcută de către crescătorii de vite pentru a-şi proteja animalele de sălbăticiuni. Cum pluta a fost gunoită, pe ea a crescut iarbă din abundenţă, iar prin intrarea acesteia în descompunere s-a creat lângă mal un strat gros de aproximativ 80 m. 
De mai multă vreme, se doreşte protejarea muntelui Prokletije ca parc natural. 
 
 
No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238