Get Adobe Flash player

 

Mănăstirea Piva

 

Unul dintre deosebit de importantele complexe mănăstireşti ortodoxe din Muntenegru este mănăstirea Piva, care a fost ridicată la izvoarele râului Piva. Pentru a se permite formarea lacului de acumulare necesar hidrocentralei Piva, mănăstirea a fost mutată pe o altă locaţie. Lucrările pentru mutare au durat mai mult de un deceniu, respectiv între anii 1970 şi 1982. De pe zidurile mănăstirii au fost daţi jos şi din nou aplicaţi 1 260 m2 de pictură. Însăşi construcţia a fost refăcută piatră cu piatră şi din nou înălţată pe noul loc, la 9 km de Plužine.
Biserica mănăstirească închinată Adormirii Maicii Domnului a fost ridicată între 1573 şi 1586, prin grija mitropolitului hercegnovinean Savatije, mai târziu patriarh sârb. Biserica este o construcţie cu trei nave, cea centrală mai înaltă, fără cupolă. Pe lângă arhitectură, valoarea ei o reprezintă şi pictura. Partea principală a obiectivului a fost pictată de către pictori anonimi greci, în anii 1604 şi 1605. Zona superioară a pridvorului a fost pictată de către pictorul muntenegrean popa Strahinija din Budimlje, care a pictat în cel mai bun loc „Akatistul”, imnul Maicii Domnului. Zonele inferioare sunt lucrări ale pictorului Kozma, din anul 1626. Acelaşi pictor a realizat şi majoritatea icoanelor de pe bogat gravatul iconostas. Icoanele închinate Maicii Domnului, lui Hristos şi Adormirii Maicii Domnului le-a făcut pictorul Longin.

După bogăţia obiectelor de ceremonial şi a cărţilor religioase, cunoscut este şi tezaurul mănăstiresc, o parte a acestuia fiind expusă în muzeul mănăstirii. Mănstirea Piva, deşi de mai multe ori incendiată şi făcută una cu pământul, reprezintă unul dintre cele mai autentice monumente ale culturii Muntenegrului. 

 

 

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238