Get Adobe Flash player

 

Litoralul Ulcinj

 

Litoralul Ulcinj are o lungime de 32,7 km, se întinde de la Capul St. Ulcinj până la vărsarea râului Bojana în Marea Adriatică. Ţărmul este înfrumuseţat de 18 văi micuţe în partea stâncoasă, peninsulele Marjan şi Mandra, plaja Valdanos, două plaje nisipoase – Velika şi Mala şi, ca o atracţie deosebită, rezervaţia naturală Ada Bojana. 
Prin frumuseţea, mărimea şi mediul înconjurător, ies în evidenţă plajele Velika şi Mala, Ada Bojana, Valdanos şi plajele de lângă pădurile de pin. Plajele litoralului Ulcinj fac parte din rândul celor mai însorite de pe litoralul Mării Adriatice şi podoabă deosebită le este vegetaţia subtropicală luxuriantă. Din  cauza configuraţiei ţărmului, litoralul Ulcinj are posibilităţi deosebite pentru organizarea tuturor sporturilor de apă şi de uscat. 
 
Valdanos 
Plaja Valdanos cu fundalul său reprezintă o adevărată rezervaţie de măslini. Este acoperită cu pietre rotunde mari pe uscat şi în apă. În spate se află o aşezare turistică de bungalowuri, aşezate printre măslini, dar şi cu obiective de cazare. De asemenea, posedă şi un spaţiu pentru corturi, ce e drept, nu prea mare. 
Plaja are o lungime de 400 m, iar la capetele ei există şi o parte stâncoasă, un adevărat vis pentru pescari, scafandri şi cercetători ai adâncurilor marine. Marea este curată, de culoare verde-închis. În vale bat vânturi prielnice pentru navigaţie  cu ambarcaţiuni cu pânze.
 
Plaja Mică – Mala plaža 
Este o plajă urbană, cu nisip din cel mai fin, de înaltă calitate, ceea ce-i dă apei o culoare albastru-verde închis. Din această cauză, dar şi datorită nisipului, este foarte potrivită pentru copii. Mala plaža e lungă de 360 m şi poate primi în jur de 2 500 de amatori de înot. Chiar la capătul plajei, sub oraşul vechi, ale cărui ziduri răsar parcă direct din mare, se găseşte micul port Ulcinj (360 m), cu un debarcader bine organizat. În spate se află restaurante, berării şi cafenele şi, în trepte, înspre interior, în stilul oriental de litoral, oraşul Ulcinj, cel mai sudic punct al litoralului. 
De-a lungul pădurii de pini, între hotelurile „Galeb” şi „Albatros”, cu o lungime de 1 km, se află un şir de plaje mai mici, naturale sau amenajate, de hotel: Skalice, Borići, Ludvigova plaža, Ženska plaža... În prelungire urmează un şir de plaje pietroase şi stâncoase pentru cei care doresc un colţ tainic şi liniştit, într-un ambient natural desăvârşit: Maslinjak, Opaljice, Džemilina plaža, Ljana, Crnogorsko guvno. În faţa acestor plaje se află zone potrivite pentru pescuitul subavatic.
 
Ženska plaža 
Chiar lângă mare, într-o minunată pădure seculară de pini, în imediata apropiere de hotelurile „Galeb” şi „Albatros”, pe Ženska plaža izvorăşte o apă minerală sulfuroasă, despre care se crede că are acţiuni miraculoase. Se susţine că apa respectivă, bogată în minerale, este recomandată  femeilor care nu pot procreea, astfel că, mulţumită ei, multe asemenea femei au devenit mame.
 
Velika plaža 
Velika plaža reprezintă un fenomen natural deosebit prin frumuseţe şi varietate. Se află la o depărtare de 5 km de Ulcinj, are o lungime de 13 km şi o lăţime medie de 60 m, astfel că localnicii îi spun „Capacabana de Ulcinj”. Se întinde de la Capul Djeran până la Ada Bojana. Este acoperită cu cel mai fin nisip (diametrul grăuntelui de nisip variază între 0,1 şi 5 mm) şi se estimează că poate să primească în jur de 150 000 de amatori de plajă. Calitatea nisipului este astfel încât i se atribuie calităţi terapeutice – este bogat în minerale şi e recomandat celor care suferă de boli reumatice şi de  alte afecţiuni. Caracteristic pentru Velika plaža este un foarte lung brâu de apă marină puţin adâncă. În spatele plajei, imediat lângă ea, în verdele plantelor mediteraneene şi ornamentale, la 100 m de mare, se găseşte un complex hotelier cu terenuri de tenis, fotbal, baschet, volei, handbal... Sub Capul Djeran, chiar la începutul plajei, se află portul„Porto Milena”, adânc retras în uscat, unde se găsesc nenumărate colibe de lemn pe apă, pentru pescuit în stil tradiţional, pe care localnicii le denumesc „kalimere”. 
Pe plajă se pot închiria diferite rechizite sportive. Puteţi să navigaţi cu ambarcaţiuni cu pânze, să practicaţi surful, să schiaţi, să jucaţi fotbal ori volei pe nisip... Foarte popular este pescuitul sportiv.
 
Ada Bojana 
Mulţi consideră Ada Bojana drept o rezervaţie naturală de tip parc naţional. Este vorba de o insulă de râu creată artificial. După o mare furtună de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, aici a naufragiat vasul „Merito”. În acest loc au existat şi două insuliţe. Ani de zile, în jurul epavei şi a celor două insule s-a adunat material cărat de râu, de la care mai întâi s-a format un banc de nisip, apoi insula. Ieşind la suprafaţa apei, insula a împărţit râul în două braţe. Are o formă triunghiulară. Două părţi sunt udate de apele râului, iar cea de-a treia, de apele mării, înspre care se află întoarsă şi o plajă de nisip lungă de 2 880 m şi care poate primi aproximativ 13 000 de persoane. Braţul drept al râului Bojana desparte insula de Velika plaža. Plaja şi fundul marin sunt acoperite de nisip mărunt. Pe plajă sunt construite umbrele din trestie şi nuiele împletite. Ada este cea mai frumoasă în amurg când, înainte de apusul soarelui, se naşte un incredibil joc de culori pe care marea, nisipul şi cerul le unesc într-o imagine unică. Este un adevărat rai pentru schiatul pe apă, călăritul pe plajă, pentru robinsoni şi îndrăgostiţi... Este destinaţia preferată a nudiştilor germani. 
Ţărmurile udate de Bojana sunt cunoscute prin căsuţele de lemn de unde localnicii pescuiesc în stil tradiţional şi specific. Peştele îl puteţi gusta imediat în restaurantele pescăreşti construite, de asemenea, într-un ambient atractiv. Insula Ada Bojana este înfrumuseţată şi de plantele subtropicale şi mediteraneene, iar unele dintre speciile de plante şi animale sunt unice în Europa. Vegetaţia deasă şi luxuriantă îi conferă insulei o vrajă de Amazon şi laolaltă cu lumea neobişnuit a lumii animale o transformă într-un spaţiu microecologic deosebit. 
Iubitorii sporturilor de elită trebuie să ştie că Ada Bojana este un loc de elită pentru windsurf. Vânturile prielnice creează valuri minunate, care permit un windsurf de calitate hawaiană. 
Pe Ada Bojana se află o şcoală care posedă cel mai nou şi mai performant  echipament pentru noul mileniu. Posibilităţile oferite de Ada Bojana satisfac atât amatorii, cât şi profesoniştii cei mai pretenţioşi. Pentru începători este potrivit luciul apei unui mic lac, unde se învaţă primii paşi în acest sport. Deja după şapte zile de antrenamente cu instructori profesionişti, se poate trece la windsurf pe valuri mai mari, iar după o lună de zile vă puteţi bucura de vântul şi valurile mării deschise. 
Încă din 1975, pe Ada Bojana activează şi o şcoală de călărie.
 
 
Your rating: None Average: 10 (2 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238