Get Adobe Flash player

 

Litoralul Budva

 

Dansul milenar al valurilor cu ţărmurile a creat o ordine unică a golfurilor ovale în zonele mai flişoase şi cele mai stâncoase, care sunt din calcar dur. Această irepetabilă frumuseţe a neîncetatelor schimbări permite trăiri frumoase pe minunatele plaje ori pe stâncile abrupte. 
După calitatea nisipului, plajele litoralului Budva sunt  de cea mai înaltă categorie. Se întind pe 38 km de ţărm împărţit în multe văi, plaje de nisip, capuri şi insuliţe.
 
Jaz 
Plaja Jaz se află printre cele mai mari trei potenţiale ale litoralului muntenegrean. Se întinde în Câmpia Mrčevo, fiind străbătută de râul sezonier Drenovštica. De ambele părţi este apărată de munţii Grbalj şi Straža. Plaja se află la o distanţă de 2,5 km de Budva, în direcţia Tivat, şi este alcătuită din două părţi, una de 500 m şi una mai mică, de 300 m, pe care o folosesc nudiştii. Este vorba despre o plajă pietroasă în apă şi pe ţărm, în vreme ce în adâncime este nisipoasă, ceea ce-i dă apei un ton divin de turcoaz. În spatele celei mai mari părţi a plajei, în vegetaţia mediteraneeană, se află un camping auto cu o capacitate de 2 000 de locuri. Această plajă este protejată ca bun natural şi se bucură de un tratament de categoria I.
 
Mogren I şi II 
Aceste două plaje se întind de la Capul Mogren până la Hotelul „Avala”. Condiţiile naturale ale Mogrenului le situează în categoria celor mai atractive plaje cu nisip cu o granulaţie medie, pe uscat şi pe mare. Plaja are o însorire deosebită şi este expusă la vântul din sud. În partea din spate este protejată de muntele Spas, acoperit cu o pădure deasă de pini şi stejari. Accesul la plajă este posibil doar pe lângă complexul hotelier „Avala”, ceea ce-i conferă un caracter de exclusivitate. Se află la o depărtare de 150 m de oraşul vechi. Mogren este alcătuită din două plaje nisipoase cu o lungime de 350 m, unite între ele printr-un tunel pînă la care duc două cărări de beton. Numele şi l-a primit după cel al marinarului spaniol Mogrini, care a naufragiat şi a ajuns pe una dintre cele două plaje. Acesta, în semn de recunoştinţă, a ridicat o biserică închinată Sfântului Anton.
 
Plajele orăşeneşti – Gradske plaže 
Una se găseşte între oraşul vechi şi hotelul „Avala”, iar cea de-a doua între oraşul vechi şi portul Budva. Sunt pietroase şi situate imediat lângă meterezele oraşului vechi.
 
Slovenska plaža 
Se întinde de la portul orăşenesc până la hotelul „Park”, pe o lungime totală de aproximativ 1 600 m. În 1920 a fost declarată loc de baie, iar cehii care şi-au petrecut aici vara anului 1935 i-au spus Slovenska plaža, aşa cum se numeşte şi astăzi. Plaja este pietroasă, atât pe ţărm, cât şi în mare. În spate se află un complex hotelier cu acelaşi nume, cu apartamente, dependinţe, restaurante şi cafenele, cu parcuri aranjate şi înfrumuseţate de diferite plante mediteraneene.
 
Guvance 
Este o plajă mică de nisip, care se găseşte lângă o cărare ce duce spre Bečići, aproape de tunel, lungă fiind de 80 m. Vă puteţi bucura de intimitatea şi frumuseţea acestei micuţe plaje.
 
Plaja Bečići 
Este considerată a fi una dintre cele mai mari şi mai frumoase plaje din partea de sud a Mării Adriatice. Este nisipoasă, lungă de 1950 m şi se întinde de sub Zavala până la Djevistenje. Această plajă a primit în 1935, la Paris, Grand Prix/marele Palm D’Or, fiind socotită cea mai frumoasă plajă europeană. Câtă importanţă i se dă acestei plaje stă mărturie şi faptul că cehii au organizat o expoziţie cu nisip cules de la faţa locului. În spate se află o aşezare turistică complexă. O putem considera drept o zonă pentru băi cu toate componentele aferente: ca zonă de sport, recreaţie şi odihnă în parcuri amenajate şi cu terenuri de sport de toate felurile şi, evident, ca o zonă cu toate modalităţile de cazare.
 
Kamenovo 
Plaja Kamenovo este prima dintr-un şir de 16 mai mici, fiind una dintre foarte atractivele plaje ale litoralului Budva, pe linia către Perazić Do. Se află între Bečići şi Pržno. Este pietroasă, ca şi fundul mării, astfel că-i conferă apei limpezi când o nuanţă turcoaz, când una azurie. Este orientată înspre sud-est şi se bucură de un mare număr de ore însorite. Plaja Kamenovo are o lungime de 730 m şi e accesibilă datorită apropierii de autostradă.
 
Pržno 
Se află în faţa picturalei localităţi tipice de litoral cu acelaşi nume, ceea ce-i conferă plajei un farmec deosebit. Se întinde de la Capul Pržno până la Capul Miločer. Pržno este o combinaţie între o parte de plajă nisipoasă şi una pietroasă, cu o lungime de 350 m. În spatele ei se află măslini cu o valoare deosebită, din această cauză localitatea se regăseşte pe lista rezervaţiilor naturale protejate. 
În imediata apropiere se află hotelul „Maestral”, iar câteva ospătării şi cafenele ambientale oferă clipe gastronomice minunate. 
Aici, la faţa locului, vă puteţi convinge de realitatea unui exotic apus de soare. 
 
Plaža Miločer 
Se găseşte mai jos de reşedinţa de vară de altădată a familiei regale Karađorđević, construită în anul 1934, despărţită de şosea prin două porţi, una spre Pržno, iar cealaltă spre ieşirea către Sveti Stefan. 
Plaja este lungă de 280 m, iar în spate are pădurea Miločer care cuprinde 18 ha, cu specii rare de arbori exotici, aşa cum sunt cedrul libanez, mimozele tropicale, scoruşul japonez, cactuşii, agavele... 
Plaja Miločer este una dintre plajele nisipoase de înaltă categorie şi, pe lângă un fundal minunat şi un hotel exclusivist, reprezintă o operă desăvârşită a naturii şi mâinilor omeneşti.
 
Plaja reginei – Kraličina plaža 
Se află imediat lângă plaja Miločer  şi, prin atractivitatea sa, se include în ambientul acesteia. Plaja are o lungime de 200 m, cu măslini şi chiparoşi în fundal.Numele şi l-a primit datorită faptului că a fost plaja preferată a reginei Marija Karađorđević.
 
Sveti Stefan 
Pe această plajă, considerată a fi cel mai atractiv loc de pe ţărmul Mării Adriatice, găsim o creaţie naturală rară în lume – tombola. Este vorba despre un istm ce uneşte ţărmul cu stânca pe care e ridicat oraşul-hotel exclusivist Sveti Stefan. 
În stânga şi dreapta tombolei se întind două plaje nisipoase, cu un nisip de culoare roşietică  şi cu o lungime de 1 170 m. 
În spate, într-un parc amenajat în stil mediteraneean, se găsesc un hotel, restaurante, cafenele, un club de scafandri şi un parking. Sveti Stefan este o locaţie de lux pe ţărmul muntenegrean, iar exclusivismul său e de multă vreme cunoscut în lume. Aici se odihnesc cu plăcere personalităţi cunoscute, iar printre oaspeţi s-au numărat Willy Brandt, Boby Fischer, Sofia Loren, Monica Vitti, Silvester Stalone, Claudia Schiffer... Printre premiile internaţionale se numără şi „Mărul de Aur” al magazinului „Life” (1964).
 
Drobni pijesak 
Spre sud, înspre Petrovac, terenul are o asemenea configuraţie încât s-au format mai multe plaje retrase, acesibile doar de pe mare. Aici iese în evidenţă Drobni pijesak, o plajă aşezată într-o vale discretă, lungă de 250 m. Nisipul de o culoare galbenă-albă îi conferă aspectul unei adevărate plaje tropicale, iar în spate este acoperită de machi şi măslini. Chiar pe plajă există un izvor de apă potabilă şi câteva obiective pentru cazare. Drobni pijesak este locul de ieşire preferat de către localnici. Aici se ţinea în trecut „Bankada”, adunarea căpeteniilor Pastrović. 
 
Perazića Do 
Plaja Perazića Do se găseşte lângă mănăstirea Rezevići, sub şoseaua magistrală. Mica plajă nisipoasă este retrasă într-o vale adâncă. Lângă plajă se află şi minunatul hotel „As”, precum şi un debarcader pentru şalupe mici.
 
Petrovačka plaža 
Este o plajă nisipoasă, lungă de aproximativ 600 m, de culoare roşietică, una dintre cele mai vizitate plaje de pe litoralul Budva. Farmecul aparte i-l conferă micile insule Katić şi Sveta Nedelja, care sunt o adevărată provocare pentru iubitorii adâncurilor marine. Petrovačka plaža face parte din rândul rezervaţiilor naturale protejate. Partea ei pentru scăldat este mărginită de o promenadă cu restaurante, cafenele şi mici magazine pentru suvenire. În spate se află hotelurile „Palas” şi „4 Jul”.
 
Lučice 
O minunată localitate care, şi pe lângă numărul mare de vizitatori, a rămas intactă din punct de vedere natural. Plaja Lučice se află la o depărtare de 500 m de Petrovac, spre sud. Are forma unui mic golf, e lungă de 220 m, este nisipoasă pe ţărm şi pe fundul mări, cu o adâncime mică a apei care se întinde înspre larg, şi cu o pădure de pini şi chiparoşi în fundal. Aici se găsesc şi două obiective de cazare.
 
Buljarica 
Buljarica deţine probabil cel mai mare potenţial turistic al ţărmului muntenegrean. Câmpul Buljarica şi padinile muntelui Dubovica sunt potrivite pentru dezvoltarea tuturor formelor de turism. Valea Buljarica se întinde de la Capul Resovo până la Dubovica şi este cea mai mare plajă a litoralului Budva. Se află la o depărtare de 1 km de Petrovac, în direcţia Bar, are o lungime de 2 250 m, fiind acoperită cu pietriş. În spatele plajei se află mai multe campinguri auto şi locuri de odihnă.
 
Insula Sveti Nikola 
Insula Sveti Nikola este cea mai mare atracţie turistică pentru cei  din Budva. Ţărmurile insulei coboară perpendicular în mare. Se află între mai multe mici văi retrase – o provocare pentru persoanele singuratice, aventurieri şi romantici. Pe insulă există trei plaje nisipoase, cu o lungime totală de 840 m. Insula este acoperită cu diferite plante mediteraneene, ceea ce face ca plajele şi văile să fie atractive prin aspectul lor „sălbatic”. Este potrivită atât pentru şederea de zi, cât şi pentru cea de noapte. Se află la mai puţin de un kilometru de Budva. În timpul sezonului estival, până aici se poate ajunge cu vaporaşele care transportă zilnic persoane de pe plajele litoralului Budva. Însă până la cele mai frumoase plaje, care se găsesc în partea de sud a insulei, se poate ajunge exclusiv cu bărcile.
 
 
Your rating: None Average: 10 (2 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238