Get Adobe Flash player

 

Litoralul Budva

Sub vârfurile stâncoase ale Lovčenului care se ridică din mare, se întinde Litoralul Budva. Ancorate pe ţărm, după Budva, regina Mediteranei, se înşiră în toată splendoarea lor oraşele: Sveti Stefan, Miločer şi Petrovac. Integrate armonios în luxurianta vegetaţie mediteraneeană şi scăldate în generozitatea soarelui, patruzeci de aşezări omeneşti şi douăzeci de plaje îşi aduc prinosul acestui colţ de rai. Privind versanţii Lovčenului, inspirând parfumul pădurilor de chiparos şi bucurându-se de graţia fetelor de pe Litoral, şi cei mai pesimişti trebuie să-l creadă pe Dostoievski care afirma că frumuseţea va salva lumea.
De pe mare, imediat sar în ochi două caracteristici ale acestei părţi de litoral: ţărmul ce se întinde neregulat şi partea de dealuri şi munţii din spate. 
Când se ajunge din largul mării la câteva mile marine de ţărm, se poate observa alternarea destul de frecventă a stâncilor înalte ce se ridică deasupra nivelului mării cu bancurile scunde de nisip. Frumuseţea permanentelor schimbări ale reliefului şi ale peisajului în ansamblu în acest spaţiu mediteraneean poate observat cel mai bine  dacă se porneşte pe jos de-a lungul ţărmului. Marea a acţionat selectiv: în flişul moale a creat golfuri ovale, iar în calcarul dur – colţi stâncoşi. Astfel a făcut 17 plaje predominant nisipoase de cea mai bună categorie. După calitatea nisipului şi lungimea în metri ies în evidenţă: Jaz 1 200, Mogren 350, Slovenska plaža 1 600, Bečići 1 950, Kamenovo 330, Pržno 260, Miločer 280 Sveti Stefan 700, Drobni pijesak 240, Petrovac 600, Lučice 220 şi Buljarica 2 000. Lungimea totală a celor 17 plaje este de aproximativ 13 km. Plaja din Bečići este încă din 1935 declarată cea mai frumoasă plajă din bazinul mediteraneean. 
Mica insulă stâncoasă Sveti Stefan este legată prin istm de ţărm ca printr-un adevărat pod şi reprezintă o atracţie naturală şi locul cel mai exclusivist de pe litoral.  Temperatura medie  a aerului în această zonă este în ianuarie de 7,70 C, iar în iulie, de 24,10 C. După temperatura medie anuală, Budva se află înainte de Nisa (Budva 15,80 C, iar Nisa 15,20 C). Sezonul de plajă durează din mai până la mijlocul lui octombrie. 
Natura s-a îngrijit şi de supravieţuirea plantelor. O mare parte a acestora au frunze cerate şi groase, ce rezistă la radiaţia solară puternică. Sub influenţa însoririi îndelungate şi încălzirii aerului, în plante se adună diferite răşini şi uleiuri eterice, iar florile se dezvoltă bogate şi împrăştie miresme puternice. 
Parcul-pădure din Miločer acoperă 18 ha şi se compune din flori şi arbori exotici: cedru libanez, mimoze tropicale, scoruş japonez, cactuşi, agave... 
La Petrovac, chiar mai devreme decât la Miločer, au fost cultivate şi chiar a existat o modă a grădinilor  de flori. Marinarii locali au adus de peste mări specii exotice şi rare de plante şi arbori şi le-au plantat pe litoral: palmieri din flora africană, eucalipţi din flora australiană, chiparoşi, leandri şi mimoze din diverse ţinuturi mediteraneene. 
Acest ambient devine vara un loc de retragere nu doar pentru turişti, ci şi pentru numeroşi artişti.

 

 

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238