Get Adobe Flash player

 

Kolašin

„Nu se poate închipui ceva mai frumos decât ceea ce a dăruit natura acestui colţ”, ar spune mulţi despre Kolašin şi împrejurimi. Orăşelul se află „la nivel înalt”, la 960 m deasupra nivelului mării. Lui îi închină cerul  albastrul vârfurilor Bjelašica, Vučje şi Ključ. Pădurile, nesfârşitele păşuni, verzi vara, iar iarna „basm de nea” de neuitat, sunt completate de cascade şi lacuri. „O Elveţie neatinsă”, a scris în 1998 un ziarist german extaziat, după un sejur de iarnă la Kolašin. Şi, indiferent de ceea ce ar dori oaspetele, cu adevărat îi este totul la îndemână. Doreşte la ski, la săniuş, aici sunt padinile Bjelašicăi şi de netăgăduit de bine aranjatele pârtii de ski şi săniuş cu ski-lifturi. Şi instructori de ski pricepuţi, evident. Dacă optează pentru o aventură la pescuit, are la îndemână ape bogate în păstrăvi, ori vânători căliţi şi ghizi de încredere pentru vânătoare de sălbăticiuni mici şi mari. Dacă nu optează pentru cele de mai sus, îi rămân alte atracţii cu nimic mai puţin actractivele plimbări, contactu cu natura sălbatică la fiecare pas. Cel mai adesea de aici se porneşte şi într-o croazieră  emoţionantă pe râul Tara. Cele mai cunoscute locuri pentru excursii sunt Biogradsko şi Šiško, ori Ursulovačka şi Pešica, cele două  lacuri de pe Bjelašica, sau Rikavac, de deasupra izvorului Tarăi, lacurile Kapetanovo şi Mahnito de pe Trebješ… Iar asemenea unei bijuterii cu totul aparte, se arată în faţa ochilor oaspetelui vrăjit vestitul lac Biogradsko, până la care duce un drum asfaltat solid.  
Altminteri, oraşul este dominat de hotel. Prin arhitectura sa în armonie cu mediul înconjurător, hotelul „Bjelašica”, dispune de 340 de locuri de cazare pentru turiştii străini şi autohtoni care vin aici în orice perioadă a anului.  
Din fericire, în ultimele decenii lipsit de o industrie prea dezvoltată, în afară de câteva firme de prelucrare a lemnului, Kolašin şi-a subordonat dezvoltarea turismului montan şi recreativ. Pe lângă sporturile de iarnă, aici baschetul se află totuşi pe primul loc. De altfel, de regulă înalţi şi bine făcuţi, tinerii din zonă sunt predestinaţi în mod natural acestui sport de elită, astfel încât Kolašin este „pepiniera” din care au ieşit numeroase stele ale baschetului. 
Iubitorii speciilor de plante trebuie neapărat să viziteze în Kolašin grădina botanică, ce dispune de sute de exemplare de plante montane care cresc şi sunt studiate metodic pe o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi. 
Toate acestea sunt motive pentru a vă încredinţa odihna localităţii Kolašin şi împrejurimilor acesteia. Că acolo nici o aspirină nu este efectiv necesară şi acţionează mai cu seamă „sedativele” montane universale veţi simţi deja în prima pădure, să zicem că pe Bjelašica...

 


View Kolašin in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238