Get Adobe Flash player

 

Gospa od Škrpjela (Maica Domnului de Škrpjela)

 

Biserica Gospa od Škrpjela a fost ridicată în 1630, pe o insuliţă artificială, în faţa Perastului, în Golful Boka Kotorska. După cum spune legenda, pescarii din Perast au găsit, după un naufragiu, pe o stâncă marină, o icoană cu Maica Domnului cu Hristos şi s-au jurat să ridice pe acel loc o biserică închinată acestei icoane a Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor şi pescarilor.
Interiorul bisericii e împodobit cu un altar de marmoră realizat în anul 1796 de Antonio Capelano, un sculptor din Genova. Pe acesta se află cunoscuta icoană dedicată Maicii Domnului de Škrpjela, operă de la mijlocul secolului al XV-lea a cunoscutului pictor Lovro Dobričević.
Zidurile şi plafonul bisericii sunt acoperite cu picturi pe pânză ale lui Tripe Kokolj, unul dintre cei mai cunoscuţi pictori baroci autohtoni. El le-a lucrat la comanda lui Andrija Zmajević. Şaizeci şi opt de picturi, dintre care unele în format foarte mare, fac ca biserica Gospa od Škrpjela să fie considerată în felul ei o galerie de pictură barocă în zona Adriaticii de Sud. Cele mai frumoase compoziţii sunt dedicate vieţii Maicii Domnului şi se găsesc pe părţile de sus ale zidurilor şi pe plafon: Încununarea Mariei, Moartea Mariei şi Ridicarea la Cer a Maicii Domnului.
Între picturile lui Kokolj, pe zidurile laterale au fost puse plăcuţe de argint votive, cu imagini în relief ale corăbiilor din Boka Kotorska pe care, aşa cum se crede, Maica Domnului de Škrpjela le-a ocrotit şi le-a ajutat în vremuri de furtună.
În clădirea bisericii se găseşte şi o colecţie de exponate arheologice, portrete pictate ale corăbiilor şi obiecte ale artelor meşteşugăreşti şi cotidiene.
 
 
No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238