Get Adobe Flash player

 

Gastronomie

Pentru a pătrunde în sufletul Muntenegrului este necesar să încercaţi specialităţile bucătăriei naţionale. Diversitatea naturii muntenegrene şi multietnicitatea au lăsat urme şi asupra bucătăriei. În consecinţă, fie de mâncaţi la un prieten într-o gospodărie muntenegreană autentică, fie într-un restaurant, veţi da de aceeaşi  primire caldă. 
În nordul Muntenegrului puteţi să încercaţi coacăze şi zmeură, pe care aveţi ocazia să le culegeţi cu propriile dumneavoastră mâini într-una din plimbările montane. Ceaiurile montane tămăduitoare şi ciupercile gustoase vă garantează de asemenea o dublă bucurie: culesul plăcut şi plăcerea gastronomică ulterioară. Aici puteţi să încercaţi tot ceea ce s-a găsit veacuri de-a rândul în meniul eroilor muntenegreni încă şi acum amintiţi în basme şi legende. Clasica lipie muntenegreană, papara (o mâncare unică, care se pregăteşte în mod obişnuit pentru micul dejun sau pentru cină şi se face din lapte, pâine, unt şi brânză şi care se amestecă şi se fierb împreună), taci-şi-înghite, mămăliga, brânza de casă, smântâna, toate acestea se consumă cu o mare plăcere, însă de asemenea ridică şi nivelul energetic şi vă dau puterea necesară pentru provocările montane. Evident, adevăratul gurmand ia toate acestea drept aperitiv şi uvertură la felul principal de mâncare şi nu va pleca de pe Durmitor dacă nu încearcă vestita friptură de miel la tavă! Simplicitatea acestei bucătării nu-i micşorează caracterul picant. 
Skadarsko jezero este un adevărat tezaur pescăresc, astfel că în sarcina restaurantului cade felul în care vor fi pregătite crapul, păstrăvul, anghila sau obletele. La Podgorica puteţi încerca crapul pregătit după reţeta locului, cu prune uscate şi frunze de viţă-de-vie. O specialitate aparte o constituie crapul afumat, dar cu nimic mai prejos nu sunt nici obleţii uscaţi. Toate astea trebuie udate cu vestitul vin de Crmnik. 
La poalele munţilor Lovčen se găseşte satul Njeguši, cunoscut prin numeroasele sale specialităţi: şunca, carnea de oaie uscată şi cârnaţul. Specialităţile din Njeguši primesc un gust şi o aromă deosebită mulţumită lemnelor care se ard pentru afumarea lor. Taina producerii lor se transmite din generaţie în generaţie. Aici, la cafeneaua „Kod Pera”, în Božovići, puteţi încerca şi miedul, o veche băutură slavă. Despre calitatea şi păstrarea specialităţilor stă mărturie şi informaţia că sculptorul Ian Meštrović a solicitat de la oficialităţile muntenegrene, drept onorariu pentru realizarea Mausoleului de pe Lovčen, un bulgăre de brânză de Njeguši şi şuncă. Pe Litoral vă veţi bucura de specialităţile marine, prăjite în ulei de măsline şi alături de inevitabilele măsline şi vin. Cunoscutul peşte Saint Pierre, dar şi alte specii de peşte mare şi mic, raci şi scoici se servesc în mod obişnuit alături de uleiul de măsline şi cu multe condimente. Se spune că peştele înoată de trei ori: prima dată în mare, a doua oară în ulei şi a treia oară în vin. Nu veţi greşi dacă veţi alege un vin alb sau roşu. 
În Muntenegru oamenii se bucură şi astăzi ca şi altădată de viaţă şi închină cu prietenii un pahar de băutură bună. Lungile seri de iarnă sunt mai vesele alături de o societate bună şi un gust atrăgător de vin autohton, dar fără o băutură bună nu sunt de conceput nici festivalurile de vară şi nopţile de iulie pe plajă. Din viile de pe Cemovsko polje se produc vin şi rachiu de o calitate unică.  Dacă e să ne luăm după ceea ce spun bătrânii, rachiul de struguri este adevărat dacă după ce l-aţi băut auziţi mii de tunete dinspre muntele Lovčen. O asemenea ţuică este şi „Montenegro”, care se produce din struguri negri, ce se coc pe dealurile muntenegrene, sub un soare cald. Doar cei aleşi ştiu cum să obţină din strugurii culeşi, printr-o îndelungată veghere şi printr-o distilare ritualică, în doar 6 000 de sticle anual, ţuica „Montenegro”. „Kruna” este un rachiu exclusivist care se obţine din cei mai buni struguri din Muntenegru, distilându-se după o metodă veche, în cazane mari de cupru, sub care ard lemne, corzi şi butuci de viţă-de-vie de pe Cemovsko polje. Se bea rece împreună cu un pahar de vorbă cu prietenii. Nu uitaţi nici de rachiul „Prvjenac”! 
„Vranac” şi „Merlot” sunt două vinuri negre de cea mai bună calitate. În condiţii bune de coacere (se recomandă vinul mai vechi de trei ani), se pot compara după buchet cu vinul franţuzesc de Bordeaux. 
„Vranac Pro Cordem” este o nouă generaţie de vinuri negre bune şi, în afară de un gust deosebit, acesta posedă şi calităţi tămăduitoare dovedite. Este excelent alături de o mâncare unsuroasă. Din cauza ridicatei temperaturi locale, se recomandă o răcire lentă (16-180 C) pentru ca vinul să-şi păstreze aroma şi să miroasă în pahar. Beţi-l pentru o viaţă mai bogată, mai lungă şi mai sănătoasă. „Krstač” este un reprezentant de cinste al vinurilor albe muntenegrene. Este obligatoriu pe masă alături de mâncărurile din fructe de mare. O băutură dragă şi foarte populară în Muntenegru este unica bere „Nikšićko pivo”. Se bea în toate ocaziile. Alegeţi şi... 
Sănătate!

 

 

Your rating: None Average: 10 (3 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238