Get Adobe Flash player

 

Danilovgrad

Hotărârea de a termina ori a începe o vizită în Valea Bjeloplavička cel mai bine e să fie luată în bogatul ţinut în izvoare şi locuri de odihnă Glava Zete. Pe terasa motelului cu acelaşi nume care, în afară de înzestrarea standard de care dispune, inclusiv de un bazin de dimensiuni olimpice, trebuie să te cinsteşti cu o porţie de păstrăv de râu de cea mai bună calitate, abia pescuit în apa cristalină a râului. Pe lângă celelalte specialităţi şi un pahar de bere rece de la mica berărie din zonă, oaspetele, abia aşa „pregătit”, poate pleca într-o aventură de-a lungul râului Zeta. 
Cu deosebire în lunile de vară, la o asemenea călătorie cel mai bine este să se pornească  cu tradiţionala barcă de râu ori cu o luntre de fabricaţie autohtonă. Şi în vreme ce se pluteşte legănat pe relativ liniştitul drum de apă, privirii i se oferă o verdeaţă deasă şi plaje nisipoase. Cel mai cunoscut loc de baie se află pe Slap. 
După zece kilometri, un pod mare de piatră cu zece arcade anunţă sosirea la Danilovgrad,  nepredestinata capitală a Muntenegrului. Pentru a uni şi mai mult neamurile muntenegrene, „nordul” şi „sudul” Muntenegrului, Njegoš a recomandat serios pentru rangul de capitală acest loc aflat la o răscruce naturală de drumuri. Însă moartea prematură l-a împiedicat să-şi ducă ideea la capăt. Dorinţa lui a încercat s-o realizeze cneazul Danilo Petrović, însă acesta va sfârşi tragic de glonţul unui atentator în 1860, la Kotor. O mutare concretă va face urmaşul său, cneazul Nikola, dorind ca din orăşelul Danilovgrad să facă o capitală după modelul oraşelor europene. Lucrarea a încredinţat-o arhitectului Dragutin Milutinović, omului care, la fel, s-a aflat şi el „înaintea timpului său”. Rezolvările sale urbanistice, cu bulevarde largi şi străzi cu şiruri de arbori, cu clădiri după măsura şi gustul mediteranean, sunt actuale chiar şi astăzi. Din păcate, tradiţionalul şi balcanicul „surplus al istoriei” şi războaiele nu i-au permis să termine cu succes această idee după dorinţa casei domnitoare a Petrovićilor. Danilovgrad, care poartă numele după cel al cneazului-iniţiator, este astăzi centrul zonei Bjelopavlička, cu o industrie deosebit de dezvoltată a prelucrării pietrei, dar şi cu un potenţial turistic atractiv. Deja de decenii există  aici  o colonie de artă plastică unde sculptorii din întreaga lume realizează lucrări artistice din piatra vestită şi valoroasă a acestui loc. Astfel s-a şi născut o foarte bogată colecţie internaţională de sculpturi aflate în proprietatea oraşului. În mod special trebuie vizitată şi mănăstirea Ždrebaonik, aflată la doar doi kilometri de oraş şi a cărei curte este minunată pentru reculegere.

 

Site: http://www.danilovgrad.me/

 


View Danilovgrad in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238