Get Adobe Flash player

 

Clima

 

Există o strânsă legătură între relief şi climă. În vreme ce pe litoralul muntenegrean domneşte o climă mediteraneană, în imediata apropiere, la numai zece kilometri în linie dreaptă, veţi întâlni deja o climă continentală. Cununa dinarică a munţilor Orjen, Lovčen şi Rumija se înalţă abrupt deasupra ţărmului mării şi, ca o perdea uriaşă, împiedică pătrunderea climei mediteraneene spre interior.
 
Zone climatice
Clima de litoral (mediteraneană) 
Litoralul, ca un fel de brâu, cuprinde o parte îngustă lângă Marea Adriatică şi se întinde începând de la Herceg Novi, în vest, şi până la vărsarea râului Bojana, în est. Este întrerupt de crestele munţilor care, în unele locuri, se înalţă până la 1 700 de metri şi nu permit influenţa mării asupra sectorului continental. În zona litoralului, temperaturile medii ale văzduhului variază în luna iulie între 23,4 oC şi 25,6 oC. Verile sunt de obicei lungi şi uscate, iar iernile scurte şi blânde. Numărul mediu de ore însorite pe litoral este de 2 500. Cazul extrem s-a înregsitrat la Ulcinj şi a fost de 2 700 de ore pe an.
 
Clima montană
Regiunea minunaţilor munţi începe la nord şi la est de râurile Piva, Komarnica şi Morača. Este alcătuită din depresiuni mici şi bine întreţinute la o înălţime medie de 1 700 de metri. De pe aceste suprafeţe terasate se ridică vârfurile muntoase care ating şi 2 000 de metri de la suprafaţa mării.
În regiunea montană, clima este tipic subalpină, cu ierni reci, cu zăpadă şi cu veri temperate. În vreme ce zăpada este o adevărată raritate pentru litoralul muntenegrean şi pentru bazinul lacului Skadar, în masivul Durmitor ajunge şi la cinci metri. În zonele din nordul Muntenegrului, îndeosebi în munţii înalţi, datorită temperaturilor scăzute, zăpada persistă mai multe luni, uneori chiar şi întregul an.
 
Clima continentală
În partea meridională a Muntenegrului, în regiunea Zeta şi Câmpia Bjeloplavička, temperaturile lunii iulie sunt de 26,40 C la Podgorica şi de 25,40 C la Danilovgrad. Maximul absolut ajunge uneori la 400 C. În Valea râului Bojana, peste bazinul Lakului Skadar şi de-a lungul râului Morača, reuşeşte să pătrundă un curent de aer mai cald, care face din Podgorica cel mai fierbinte oraş din Muntenegru. Temperaturile medii de iarnă variază în jurul a 50 C, în vreme ce minima absolută este de -100 C.
 
 
 
Your rating: None Average: 8.8 (5 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238