Get Adobe Flash player

 

Cetinje

„Aceasta este o preafrumoasă gură de rai!”, a exclamat impresionată de panoramă o prinţesă engleză în timp ce se apropia de Cetinje. Cu siguranţă că asta se întâmpla pe Orlov krš (Stânca Vulturului), de unde se oferă şi cea mai frumoasă privelişte asupra cetăţii de scaun a Muntenegrului. Aşezarea nu are fortificaţii aidoma multor străvechi oraşe regale, întrucât natura a înconjurat Cetinje cu munţi stâncoşi, ca nişte străjeri puternici. 
Oraşul a fost fondat în anul 1482, când Ivan Crnojević, ultimul conducător al puternicului stat medieval Zeta, şi-a ridicat un castel sub Orlov krš, iar după aceea şi o mănăstire ca sediu al mitropoliei Zetei. A făcut aceasta în primul rând convins fiind că din acest ambient inaccesibil îşi va apăra cu mai mult succes ţara de duşmani. Ca un cuib al libertăţii, Cetinje a rezistat în faţa numeroaselor atacuri ale marilor puteri şi a rămas neînvins. În aceste vremuri a luat naştere şi tezaurul spiritualităţii muntenegrene. De fapt, la numai 40 de ani de la inventarea, de către Gutenberg, a tiparului, Đurađ Crnojević a fondat în anul 1494 vestita tipografie de la Cetnje, de sub teascurile căreia va ieşi „Oktoih prvoglasnik”, cea dintâi carte din Balcani şi din sudul slav tipărită cu litere cirilice. 
Cetinje a rămas veacuri de-a rândul o dovadă a modului cum şi-au creat şi păstrat muntenegrenii într-o mână bogăţia culturală, iar în cealaltă au ţinut obligatoriu arma. Este efectiv vorba de un oraş-muzeu, cu cele mai bune şi  mai bine păstrate colecţii de arme şi alte valori din Balcani, care reprezintă frumuseţea artei acestui meşteşug. 
Chiar dacă astăzi pe umbroasele uliţe ale oraşului Cetinje nu se mai plimbă domnitori, voievozi şi membri ai gărzilor personale ale acestora, ambasadori şi consuli, ele sunt şi în continuare martore ale trecutului plin de slavă al Muntenegrului. Cel ce doreşte să trăiască măcar o parte din lucrurile astea, cel mai bine ar fi să coboare de pe Orlov krš pe Mala guvno (Mica Arie), spaţiul dintre două monumente principale, mănăstirea şi Biljarda. Acesta aminteşte de faimosul târg „Car zvona” din Moscova, fiind chiar o copie fidelă a imaginii acestuia. La Biljarda, cândva cancelaria Senatului, a fost creat inegalabilul poem „Cununa munţilor” al lui Njegoš... Muzee, galerii, arhive, evenimente artistice, toate astea fac şi astăzi din Cetinje unul dintre cele mai atractive centre turistice ale Muntenegrului contemporan. 
Şi cea mai scurtă şedere la Cetinje presupune vizitarea obligatorie a vârfului Lovčen. În monumentalul mausoleu, operă a cunoscutului sculptor de renume mondial Ivan Meštrović, odihnesc rămăşiţele pământeşti ale lui Njegoš, poet, înţelept, filosof şi conducător care a spus că omul este „scânteia pentru cer creată”, iar viaţa „o luptă neîncetată...”

 

Site: http://www.cetinje.me/

 


View Cetinje in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238