Get Adobe Flash player

 

Cetinje

Oraşul a fost fondat de către Ivan Crnojević, ultimul domnitor al  puternicului stat medieval al Zetăi. După părăsirea vechiului oraş-capitală (Žabljak al lui Crnojević, pe lacul Skadar) în faţa invaziei turceşti, Ivan Crnojević şi-a ridicat în 1482, un palat pe padinile Munţilor Lovčen. După doi ani a construit şi mănăstirea dedicată Maicii Domnului, unde a instalat mitropolia muntenegreană. Valea Lovčenului din pădurile de sub Lovčen a devenit centrul noului stat Muntenegru.  
La sfârşitul secolului al XVII-lea, în anul 1697, a fost ales drept vlădică Danilo Petrović, ceea ce a însemnat începutul domniei dinastiei Petrović, care a durat până la capitularea, în 1916, a Muntenegrului în primul război mondial. Pe timpul dinastiei Petrovićilor au fost schimbaţi şapte domnitori. Fiecare dintre aceştia a contribuit în felul său la eliberarea, recunoaşterea şi dezvoltarea Muntenegrului ca stat. 
În împrejurimile oraşului Cetinje există mai multe monumente. Simple după stil şi materialele din care au fost realizate, acestea reprezintă o importantă  moştenire culturală care demonstrează bogata tradiţie a ţinutului Cetinje. 
Žablaj – capitala dinastiei Crnojević – este localizat pe partea de nord a lacului Skadar, pe muntele care domină Câmpia Zetei. Aici a fost biserica Sf. Đorđe, iar mai târziu, pe locul ei a fost construită o şcoală. Oraşul a fost solid fortificat pentru a îngreuna astfel accesul şi permiţând controlul asupra întregii regiuni până în anul 1478, când a fost ocupat de trupele turceşti. 
- Biserica valahă, cea mai veche construcţie din Cetinje, a fost înălţată pe la 1 450. Au ridicat-o păstorii valahi. 
- Mănăstirea Sf. Petru Cetinjski. Pe locul unde a fost palatul lui Ivan Crnojević, vlădica Danilo a ridicat în 1701 noua mănăstire închinată Sfântului Petru. Mănăstirea  a fost şi este şi în ziua de astăzi sediul mitropoliei muntenegrene, iar pe timpul dinastiei Petrovicilor a fost şi un centru cultural şi educaţional. Potrivit documentelor scrise, încă din 1704 copii au învăţat aici să scrie şi să citească. Mai târziu, Njegoš a înfiinţat aici cea dintâi şcoală din Muntenegru, în anul 1834. Un an mai devreme, aici a fost pusă în funcţiune prima tiparniţă destinată tipăririi de cărţi pentru trebuinţă şcolară. Monumentele mai importante din istoria muntenegreană sunt păstrate în mănăstire. În clădirea rezidenţială a vlădicăi se află tezaurul, iar pentru că mănăstirea a servit şi de cimitir al dinastiei Petrovicilor, în ea se află, de asemenea, şi mormintele membrilor familiei domnitoare.  
- Casa în care s-a născut Njegoš se găseşte aproape de Cetinje, în satul Njeguši, pe şoseaua Cetinje-Kotor. Acesta este locul de unde provin toţi membrii dinastiei Petrović care a domnit peste Muntenegru de la 1696 până la 1918. Aici se găseşte şi casa părintească a vlădicăi şi poetului Petar II Petrović Njegoš. 
- Biljarda – a fost construit de către Njegoš pentru nevoile Senatului, în  1838, după întoarcerea din Rusia. 
- Palatul regelui Nikola a fost construit în 1867. Din 1925, în acest palat a fost mutat Muzeul Naţional, unde se păstrează numeroase obiecte ale dinastiei Petrović. 
- Teatrul – Casa Zetei, ridicat în anul 1888. 
- Muzeul Njegoš se găseşte în vârful masivului muntos Lovčen, în locul numit Jezerski Vrh.

 

 

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238