Get Adobe Flash player

 

Cel mai sudic fiord al Europei

 

„Mă şi mir de soare cum poate apune când asemenea frumuseţi nu va găsi nicăieri” 
Lj. Nenadović
 
De pătrundeţi în Golful Boka Kotorska de pe uscat ori de pe mare, vi se va întâmpla acelaşi lucru – Boka vă va vrăji şi vrăjit veţi rămâne şi când îl veţi părăsi. Călătorului i se pare că munţii parcă s-au deschis şi le-au permis norilor să-i pătrundă. Acesta este cel mai sudic fiord din Europa. Peste linia îngustă a ţărmului s-au ridicat munţi înalţi care-l apără de clima aspră din nord.  Şi din această cauză Boka Kotorska este o oază de vegetaţie mediteraneeană – agave, palmieri, mimoze, leandri, kiwi, plante medicinale... Iar în vreme ce pe crestele munţilor e zăpadă, în vale, în acelaşi timp, înfloresc trandafirii.  
Golful este în mod natural împărţit în patru golfuri mai mici: Herceg Novi, Risan, Kotor şi Tivat. Aidoma unor mărgele, pe ţărmurile sale se înşiră oraşele, tezaure de istorie, artă şi frumuseţe. Kotor este un vechi centru maritim şi cultural. Veacuri de-a rândul a fost răscruce de drumuri comerciale şi s-a aflat sub puternica influenţă a Republicii Veneţiene. Este separat de munţi printr-un zid solid de apărare ridicat încă pe vremea Bizanţului. 
Dobrota este un orăşel în care s-au păstrat numeroase palate ale vechilor marinari şi proprietari de vase. Perast e locul de naştere al multor marinari renumiţi în lume şi un exemplu de oraş care, prin întreaga sa soartă, a fost orientat spre mare. Prin stilul de viaţă amintea de Veneţia, cu care a avut vii legături comerciale şi culturale. E plin de urme ale palatelor nobiliare vechi, care doar indică strălucirea şi bogăţia de odinioară. Într-unul dintre acestea, în Palatul Bujović, se află Muzeul Orăşenesc. Este interesantă povestea din vechime care spune că în Perast ar fi venit boieri ruşi pentru a învăţa tainele marinăritului şi că acest loc este considerat a fi leagănul flotei ruseşti. În faţa Perastului se găsesc două insuliţe – Gospa od Škrpjela şi Sf. Đorđe, care sunt puncte de atracţie turistică deosebită. Risan este cunoscut prin vestigii ale culturii antice. În el au fost descoperite urmele vilei unui patrician roman, cu mozaicuri pe pardoseală, care, prin frumuseţea lor, nu sunt cu nimic mai prejos decât cele lucrate în palatele romane din acele vremuri.  
Herceg Novi este un oraş care se află la însuşi capătul golfului. Înfăţişarea sa este o ilustrare a furtunoasei sale istorii. E un amestec simpatic de stiluri romanic, bizantin şi oriental împachetate în imaginea mediteraneeană a oraşului. Astăzi este un oraş al florilor, întrucât toate ferestrele sale sunt întoarse spre mare şi spre soare. Este unul dintre cele mai calde oraşe de pe Adriatica. Aici trebuie vizitate muzeul şi arhiva oraşului, galeria de artă modernă, oraşul vechi şi Sahat-Kula.
 
 
Your rating: None Average: 10 (2 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238