Get Adobe Flash player

 

Catedrala Sfântului Tripun

 

Catedrala Sfântului Tripun este cel mai important monument al Kotorului medieval. A fost ridicată şi sfinţită în anul 1166 pe locul unde, la începutul secolului al IX-lea, a fost construită o biserică preromanică mai mică, dedicată aceluiaşi sfânt. Catedrala a fost construită în spiritul romanicului ca o basilică cu trei nave, cu o navă centrală de două ori mai lată decât celelate două şi cu o apsidă semicirculară la capăt. De faţada de sud sunt lipite două clopotniţe înalte. Catedrala a avut mult de suferit în urma cutremurelor distrugătoare din secolul al XVI-lea. În renovarea care a urmat între anii 1584 şi 1613, interiorul a căpătat o înfăţişare renascentist-barocă. La cutremurul din 1667 au fost distruse clopotniţele romanice care, împreună cu partea de vest a construcţiei, au fost refăcute în stil baroc. Şi, în final, la ultima renovare care a urmat încă unui cutremut devastator, cel din 1979, anumitor elemente ale catedralei le-a fost înapoiată imaginea de la început.
Catedrala posedă exemplare valoroase de mobilier şi obiecte artistice. Iese în evidenţă un ciboriu înalt din cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea, operă a unui maestru din atelierul lui fra Vita Kotoranin. În apsidele laterale sunt aşezate sculpturi gotice, iar cele patru altare de marmoră din secolul al XVIII-lea sunt lucrate la Veneţia.
Aici se găseşte şi un paloş de argint aurit, o capodoperă a bijutierilor din Kotor.
În tezaurul catedralei se păstrează exemplare valoroase de picturi, compoziţii religioase ale unor autori locali (Lovro Dobričević) şi străini (Basan Bătrânul, Michael Neudlinger). În relicvariul bisericii se păstrează numeroase relicve – relicvele de argint şi „sfântul cap” al Sfântului Tripun. Aici se găsesc şi obiecte votive, lucrări ale bijutierilor din Kotor, care au fost realizate în intervalul dntre secolele al XV-lea şi al XX-lea.
 
 
No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238