Get Adobe Flash player

 

Canionul Tara

 

Unicul rival al Canionului Colorado
 
Tara, „Lacrima Europei”, un râu tumultuos, limpede şi sălbatic, este o uriaşă masă de apă provenită din topirea zăpezii şi ploaie. Se găseşte în cadrul Parcului Naţional „Durmitor”.
Izvorăşte într-un masiv muntos, în nordul ţării, şi are o lungime de 140 km. După confluenţa cu râul Piva, la Šćepan Polje, la graniţa cu Bosnia-Herţegovina, creează râul Drina, unul dintre cele mai lungi şi bogate ape curgătoare din Balcani. Milenii de-a rândul, Tara a săpat cu puterea sa solul calcaros şi moale prin care curge, dându-i o formă sculpturală plină de strâmtori, praguri masive şi prăpăstii. Îndelungata eroziune a solului a dus la formarea unui canion de 82 km, fiind astfel, după Canionul Colorado, al doilea ca mărime din lume. În unele zone, adâncimea sa ajunge la 1 300 m. Malurile sunt abrupte, cu păduri care se caţără din răcoarea şi adâncimea canionului aidoma unor limbi de foc.
Doar în unele locuri, foarte rare, Tara dă impresia unui râu domol. Rare sunt şi locurile unde poate călca piciorul omului. Nu departe de Bistrica, albia Tarei e într-un loc atât de îngustă încât, după cum povestesc localnicii, cândva se trecea pe-aici dintr-o singură săritură. Acest loc neobişnuit se numeşte Đavolje laži (Minciunile dracului).
Imediat lângă râu creşte o vegetaţie specifică zonelor stâncoase: pinul negru, carpenul negru, frasinul negru, ulmul, uneori şi teiul, iar pe locurile înalte, deasupra stâncilor, cresc stejarul, carpenul comun, arţarul, fagul. În cele mai înalte locuri ale canionului, la peste 1 000 m, se găsesc păduri întinse de brad şi molid. O mare bogăţie o constituie pădurile de pin negru. Dar pădurea de pin negru cu cea mai mare valoare este „Crna poda”, cu arbori maestuoşi, cu trunchiuri groase. Unii sunt înalţi de până la 50 m şi bătrâni de 400 de ani.
Astăzi, Canionul Tara atrage turişti dornici de aventură şi senzaţii tari, de contact direct cu natura. Atracţiile acvatice din cele mai renumite parcuri de distracţii rămân doar imitaţii palide faţă de trăirile reale cu prilejul unui plutărit pe Tara, de pildă.
Coborârea cu pluta de-a lungul întregului curs al râului amplifică la maximum trăirile. Plutele sunt realizate din trunchiuri de lemn şi sunt conduse îndeosebi de oameni curajoşi şi îndemânatici care s-au ocupat cândva cu operaţiunile de coborâre a materialului lemnos pe cursul inferior al râului. Cel care se încumetă la o astfel de acţiune va ţine minte întreaga viaţă un răsărit de zi în canion ori o noapte în care unicele lumini au fost cărarea îngustă a cerului înstelat şi roiurile de licurici.
 
 
Your rating: None Average: 7.7 (26 votes)

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238