Get Adobe Flash player

 

Anderva – Nikšić

În timpul romanilor, cel mai vechi oraş de pe aceste meleaguri se numea Anderva sau Anderba. Numele i-a fost consemnat pe monumente din secolele III şi IV (Itinerarium Antonini), care conţine şi o listă a drumurilor militare şi navale ale Imperiului Roman, precum şi numele principalelor staţii ale acestora, însă şi pe o hartă  a principalelor căi de comunicaţie ale Imperiului Roman, realizată prin secolul al III-lea – Tabula Penntigeriana.  
Trecutul localităţii Nikšić a fost întîia oară cercetat de către cunoscutul învăţat englez Arthur Evans, care a intrat în oraş în anul 1877, după eliberarea de sub turci, împreună cu armata muntenegreană. Potrivit descoperirilor sale, Nikšić a fost o construcţie romană din perioada antică, ceea ce înseamnă că a fost fondat  între secolele III şi IV. Este posibil ca Anderva (respectiv Anderba) să fie o localitate şi mai veche, care a existat în vremea lui Iulius Cezar, dar poate că e chiar şi mai veche. Potrivit lui Evans, acest oraş roman a fost un castru roman, respectiv o fortificaţie alcătuită din două părţi: 
1) Zidurile de apărare (citadelle) care sunt o construcţie lungă, sinuoasă, ridicată pe un greabăn ce se înalţă deasupra oraşului de jos; 
2) Oraşul de jos se află pe câmpia de sub fortăreaţa care-l închide dinspre vest. Din celelalte trei părţi a fost înconjurat de metereze înalte. 
Dealtfel, acest oraş roman a avut de suferit în faţa năvalei popoarelor barbare. Zidurile sale au fost luate prin surprindere de către goţi care, pregătindu-se  de război împotriva Bizanţului, şi-au ridicat pe temeliile acestui oraş roman propria lor fortificaţie în secolele V şi VI – Oraşul Gotic, Anagustum, după numele conducătorului lor de oşti, Anagust. Acest nume al oraşului, cunoscut astfel în toată perioada Evului Mediu, a fost transformat în Onogost, vechiul nume al Nikšićului

 

 

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238