Get Adobe Flash player

 

Žabljak

Nici un orăşel din Balcani nu se află la o asemenea înălţime aşa cum se află Žabljak, care s-a „căţărat” până la 1465 m pe masivul Durmitor. „Cea mai frumoasă asprime a naturii”, a notat unul dintre scriitorii călători ai lumii despre deja de demult cântatul munte înalt şi a adăugat: „Natura a creat acest munte în exaltarea sa cea mai furtunoasă, dând formă haoticului ei relief ce tulbură şi poartă  în sine o teamă atrăgătoare…” De aceea nu e întâmplător acest munte şi ţinut al naşterii multor legende despre eroii munţilor, chiar şi despre vestitul Marko Kraljević. 
Centru al zonei Durmitorului, Žabljak este de altminteri şi „metropola” turismului montan din Muntenegru.  Poate găzdui în hotelurile sale şi la persoanele particulare până la o mie de turişti. Pentru aceia care caută aer curat, apă potabilă de izvor, orizonturi minunate şi liniştea luminişurilor verzi, susurul izvoarelor montane, muntele este un magnet şi, totodată, o provocare. Acesta este, bineînţeles, şi locul potrivit pentru o reconfortare cu mâncăruri tradiţionale: vin fiert, caş, lapte acru din covată, caimac din albie, mămăligă fierbinte, lipie caldă ori porumb în spuză…Totuşi, ceea ce-l vrăjeşte pe oaspete este întreaga „horă” a vârfurilor muntoase, în frunte cu cel mai mare şi pe care-l numesc Meded. Însă şi în afară de cele de mai sus, oraşul mai are o întreagă salbă de bijuterii, platouri înierbate şi văi, gheţari şi zăpadă chiar şi în mijlocul verii, zone cu minunate păduri de conifere, colonii de jnepeni, sate şi cătune picturale… Tot aici, asemeni unor  bijuterii prin luminişuri şi zănoage, se înşiră lacurile pe care localnicii le-au denumit din vechime „ochiuri ale muntelui”. Există aici 18 asemenea lacuri, iar cele mai accesibile şi mai vizitate sunt Crno şi Zminje, în vreme ce restul se găseşte departe de drumuri şi la ele se ajunge pe poteci marcate, însă şi cu un anumit efort, ca şi, de altfel, până la fiecare frumuseţe neatinsă. 
Astfel că, deloc întâmplător, în anul 1980, o parte restrânsă a Durmitorului şi Canionul Tara, cu o suprafaţă de aproximativ 36 000 de hectare, au fost înscrise în registrul patrimoniului universal UNESCO şi declarate parc naţional. Evident, Žabljak are grijă de toţi cei care doresc să cunoască, să se bucure ori să studieze acest colţ al naturii. În hotelurile „Planinka”, „Jezera”, „ Žabljak” şi „Durmitor” se pot caza în orice moment al zilei şi al anului în jur de o mie de oaspeţi. Evident, cazarea este organizată şi pe la gospodăriile ţărăneşti, moteluri şi campinguri. În afară de potecile aranjate şi marcate, ce duc până la înălţimile Durmitorului, oaspeţilor le stau la dispoziţie şi două instalaţii de cablu cu o lungime mai mare de 2 000 m şi care duc de  la hotelul „Durmitor” până la Mali Stuoc şi Savin Kuk. Pe lângă pârtiile amenajate pentru ski şi săniuş, iubitorilor de sporturi de iarnă le stau la dispoziţie şi trei ski-lifturi. 
Iar drumul ce înconjoară muntele, lung de 56 km, care trece prin podişurile Piva şi Tara, prin zone minunate, oferă posibilitatea unei trăiri de neuitat în acest colţ şi al legendarului Durmitor.

Site: http://www.zabljak.me/

 


View Žabljak in a larger map

No votes yet

Etno parc Terzića Avlija

Etno parcul Terzića Avlija - Zlakusa - Serbia

Imagini aleatoare

Njeguši - biserică

Contor

 • Site Counter: 18,679
 • Published Nodes: 169
 • Since: 2016-07-19 20:22:22
 • Visitors:
  • Today: 4
  • This week: 5
  • This month: 53
  • This year: 238